Zasady, nagrody, konsekwencje i kary
Moderator: Moderatorzy

Terapeuta
Dzieci:
Właśnie próbuje sie wyrobic do 21, żeby pójść spać, bo inaczej jutro bedzie szedł wczesniej spac o tyle minut o ile sie spóźni. Musialam w końcu ogarnąć sytuację, bo sie wykończę.Oby efekt był.
Agnieszka -starszy syn lat 16 - ZA, drugi - lat 9 - takie sobie zwykłe, niezwykłe dziecko.

Terapeuta
Dzieci:
Ona jakos na opak dziala, nawet dzisiaj na hipoterapii pani zauwazyla, ze normalnie jak dziecko zaczyna sie wydurniac to zagrozenie, ze koniec zajec podziala,wysiadka z konia i którtka piłka, a na Kube nie, tylko by sie ucieszyl, a natomiast jak powiedziala, ze jezdzimy dalej mimo jeczenie podzialao motywująco i skonczył wygłupy, sama to wyczaila, ze on taki na odwrót jest.
Agnieszka -starszy syn lat 16 - ZA, drugi - lat 9 - takie sobie zwykłe, niezwykłe dziecko.
Dama/Kawaler Brązowego Orderu ADHD
do mamyPrzemka
u nas najgorszy koszmar to jedzenie w miejscach publicznych - mały zachowuje się jakby go coś opętało, zawsze kończy się to awanturą,
konsekwencja - brak deseru
ale to nie działa, oczywiscie po jest płacz i żal z braku deseru,
ale przy następnym jedzeniu jest to samo
może ty masz jakieś patenty - każdy pomysł mile widziany

Dama/Kawaler Srebrnego Orderu ADHD
Niestety u nas wogóle jedzenie jest ogromnym problemem, a szczególnie z "większą widownią" niezaleznie gdzie. I to niezaleznie czy po prostu nie ma apetytu czy jest głodny. Sama dochodzę do wniosku, że czas w końcu z tym zrobić. 4 lata to wiek, w ktorym dobrze byłoby się nauczyć troche kultury jedzenia. Twoj sposob pewnie jest dosc dobry. Ja staram sie ograniczac mu bodźce na maksa, ale i to czesto nie pomaga, bo np gada jak najety nawet z pełną buzią. Koszmar, czesto puszczaja mi wtedy nerwy. Sama szukam teraz recepty na opanowanie naszego małego kochania przy jedzeniu. Zastanawiam sie jak nakłonić go skutecznie do współpracy. Zastanawiam sie na tym, aby po ostrzezeniu ze jak nie będzie jadł pożadnie, to nie dokonczy jedzenia, nastepne bedzie dopiero o normalnej porze. Np, jak zle zachowuje sie przy obiedzie to odstawic go od obiadu, no i dac nastepne jedzenie dopiero na kolacje. U nas to dodatkowo nie jest łatwe bo Przemek czesto jest niejadkiem wiec dla niego takie niejedzenie czesto jest na reke. Sama jeszcze nie wiem co z tym zrobic.
Pozdrawiam
Dama/Kawaler Złotego Orderu ADHD
dziecko nie jest przeciez anorektykiem i samo sobie dozuje jedzenie wedlug potrzeb zatem bedzie jadlo wtedy kiedy zglodnieje acz niekoniecznie wtedy kiedy jest posilek rodzinny.
trzeba go skutecznie nauczyc jadania wg ustalonego charomonogramu i byc niestety konsekwentnym.
W koncu nic mu sie nie stanie zywieniowo gdy raz czy dwa nie zje obiadu lub kolacji.
Moja siostra byla tak zmanierowana ze jadala np. ziemniaki z truskwaka inaczej nie chciala przelknac obiadu i co? wyrosla na swietna kuchareczke.
To dygresja...
Ot nie przekarmiaj dziecka na sile...
Przeglodz raczej niz przekarm a sama zauwazysz postep,
hope so

Wiedźma dyplomowana
Dzieci:
Ja:

Dama/Kawaler Brylantowego Orderu ADHD
Noi spodobało mu się.Więc zrozumiałam tak: na tablicy korkowej bo taką mam zamiar dzisiaj kupić oraz kolorowe pinezki.Piszę kartkę z punktacją za jakie rzeczy i ile pkt za tą rzecz czy dobrze zrozumiałam ?
A za złe zachowanie czy oceny odejmuje się punkty czy tak ?

Najlepiej sporządzić umowę, w której zapiszecie zasady i konsekwencje ich nieprzestrzegania oraz za jakie pożądane zachowania będziesz przyznawać punkty. Wtedy będziecie mieli jasność .
Pozdrowienia
Ania
Jedynym ograniczeniem naszych przyszłych dokonań są nasze dzisiejsze wątpliwości.
Wiedźma dyplomowana
Dzieci:
Ja:

Klub Rodziców Autyzm HELP Fundacji JiM

Słowo pisane ma olbrzymią moc, więc warto to spisać i mieć pod ręką. Dziecko może to podpisać , poczuje się wtedy ważne.

Powodzenia
Ania
Jedynym ograniczeniem naszych przyszłych dokonań są nasze dzisiejsze wątpliwości.

Chciała bym wyeliminować rzeczy takie jak : zachowanie w szkole i w domu, systematyczne odrabianie lekcji, sprzątanie w swoim pokoju, ale też dobre oceny oczywiście.
Wiedźma dyplomowana
Dzieci:
Ja:

W piatek dostał super oceny bo: szóstkę z przyrody, piątkę z polskiego i trzy plus z dyktanda z polskiego aha i z klasówki z matematyki trzy plus z ułamków. Z tego wzgledu z wielką dumą poprosił o punkty pierwsze na tablicy. Mówię wam jak się cieszył. A wczoraj w co z niedowierzaniem zobaczyłam, posprzątał sam swój pokój (książki równiutko na półce stoją , zabawki poukładane aż miło popatrzyć taki porzadek ze ho ho!

Terapeuta

Wsparcie

"...I MĄDRY MYLIĆ SIĘ MOŻE, LECZ TRWA W BŁĘDZIE TYLKO GŁUPI".
Wiedźma dyplomowana
Dzieci:
Ja:

Klub Rodziców Autyzm HELP Fundacji JiM
Wiedźma dyplomowana
Dzieci:
Ja:
Wiedźma dyplomowana
Dzieci:
Ja:
Wróć do Wychowanie, czyli jak być rodzicem