Forum     Forum - powrót na pocztek forum Portal - powrót na ADHD.org.pl Office Bogdan Mizerski

Wypiek domowego chleba na zakwasie

Moderator: Moderatorzy

Żabka

Awatar użytkownika

a dla Justynki Biedronka

Posty: 40


Rejestracja:
08-06-2008 08:55

Post 29-09-2011 21:37

Wypiek domowego chleba na zakwasie

W takim razie i ja chciałabym zaprezentować swoje produkty. Tym bardziej, że po wędlinach Irenki i ziołach Idy pójdę dalej w temacie zdrowej żywności. ;)

Moje produkty są związane z wypiekami (głównie chleba, ale nie tylko) na naturalnym zakwasie, bez drożdży, sztucznych dodatków i tak zwanych "polepszaczy". Chleb na zakwasie nie potrzebuje tych dodatków ani konserwantów, aby był długo świeży i aby się nie kruszył w kanapkach.

trzy_rodzaje_600.jpg
chleb ciemny, ciasto z rodzynkami i chleb biały - wszystkie zostały upieczone na zakwasie, bez dodatków innych spulchniaczy
trzy_rodzaje_600.jpg (84.18 KiB) Przeglądany 1696 razy


Kiedy warto piec samemu?
  • Pieczenie chleba bez drożdży jest potrzebne, gdy członek rodziny jest w czasie antybiotykoterapii
    (bakterie kwasu mlekowego z zakwasu mają działanie podobne jak leki osłonowe - np.lakcid)
  • Podobnie chorzy na drożdżycę mogą jeść wyłącznie chleb na zakwasie
  • Osoby z nadwrażliwym żołądkiem znacznie lepiej reagują na wypieki na zakwasie, niż na drożdżach
    (chleb na zakwasie spokojnie można jeść na ciepło)
  • Osoby na diecie bezglutenowej zwykle mają kłopot z zakupem smacznego, bezglutenowego chleba
    (na bezglutenowym zakwasie piecze się równie dobrze, jak na zwykłym)
  • Gdy trzeba oszczędnie gospodarować finansami domowymi
    (chleb pieczony własnoręcznie z produktów naturalnych jest tańszy, niż chleb kupowany w sklepie i chleb pieczony z gotowych mieszanek)
  • Pewnie mi nie uwierzycie, ale dla mnie naprawdę pieczenie jest jednym z dobrych sposobów na chandrę

Co jest niezbędne do upieczenia chleba?
  • zakwas
    (możesz wyhodować samemu, możesz też kupić u mnie za 3 zł zakwas wraz z instrukcją, jak używać go w nieskończoność)
  • mąka
    (pszenna chlebowa 750, żytnia żurkowa 720, pszenna 1850 i żytnia 2000. Niższe numery trzeba kupić do chlebów jasnych, a wyższe do ciemnych. Nie sprzedaję mąki, ale wiem, gdzie można kupić)
  • wiedza
    (możesz zdobywać doświadczenie na podstawie wiedzy w internecie lub znaleźć ją skondensowaną w moim poradniku za 6 zł)


Co jest przydatne w pieczeniu chleba?
  • automat do pieczenia chleba
    (w poradniku przedstawiam, na co zwracać uwagę przy zakupie - za jakie opcje warto płacić, a za jakie nie oraz jak dbać o długowieczność automatu)
  • słód - powoduje, że chleb jest jeszcze smaczniejszy i dłużej świeży
    • słód jasny do chlebów jasnych i ciemnych
      (porcję wystarczającą na 8 chlebów kupisz u mnie za 3 zł)
    • słód ciemny do chlebów ciemnych
      (porcję wystarczającą na 8 chlebów kupisz u mnie za 4,50 zł)

Zniżka dla użytkowników forum:
Użytkownicy naszego forum, którzy złożą swoje zamówienie poprzez PW do mnie na forum, dostaną zniżkę 20% przy zakupach powyżej 10 zł Zniżka ta dotyczy wszystkich produktów związanych z wypiekami oraz kwiatów.

Czyli na przykład:
Przy zakupie poradnika (6 zł), zakwasu domowego (3 zł), słodu jasnego (3 zł), słodu ciemnego (4,50 zł) i żyworódki (5 zł) za produkty zamiast 21,50 zł - zapłacisz tylko 17,20 zł

Koszty wysyłki:
4 zł kosztuje list priorytetowy, a 6 zł list polecony priorytetowy.
Wysyłka - w ciągu 24 godzin od otrzymania przelewu
(z wyjątkiem czwartku, piątku i weekendu - te paczki wysyłam w poniedziałek, aby aktywny zakwas nie leżał na poczcie).

Szczegółowych informacji o poszczególnych produktach można się dowiedzieć na moich aukcjach. KLIKNIJ TUTAJ
Pozdrowienia od mamy słodkiego nadpobudliwca

mark70

Wsparcie rozkwitające

Posty: 179


Rejestracja:
15-06-2011 05:21

Post 02-10-2011 07:47

Dla tych co maja wątpliwości czy piec w domu i w dodatku na zakwasie, to polecam spróbować, zabawa naprawdę jest przednia.
Warto zacząć eksperymenty nawet na gotowych mieszankach a potem poczytać o zakwasie - obecnie wiedzy w necie jest naprawdę dużo.
Co do wyrabiania polecam ciasto razowe z mąki żytniej, to nie to co ciasto z mąki pszennej (ale koniecznie na zakwasie - niech nikt nie próbuje z drożdżami - to się nie uda). Ono jest mniej zwięzłe i nie "ciągnie" się. Jeśli nie chcemy ręcznie to pozostaje robot ale im mniej plastiku tym lepiej.

Jeśli komuś nie kalkuluje się zużycie prądu w piekarniku, to można jednocześnie udusić jakieś mięso pod przykryciem.

Żabka

Awatar użytkownika

a dla Justynki Biedronka

Posty: 40


Rejestracja:
08-06-2008 08:55

Post 02-10-2011 16:48

Zgadzam się z Tobą, satysfakcja jest ogromna, szczególnie jak taki chleb znika w momencie do ostatniego okruszka, a w czasie wakacji syn dzwoni, gdy wyjadę, żebym podyktowała mu, jak zrobić chleb, bo on tego sklepowego nie chce. ;)

Na zakwasie piekę nie tylko chleb, ale i ciasta. Nam smakują bardziej, niż drożdżowe.

Niedawno dodatkowo odkryłam niesamowite właściwości słodu. Jestem jeszcze w trakcie ekseprymentowania, ale już wiem, że to jest to, czego mi w moim chlebie brakowało :OK:
Pozdrowienia od mamy słodkiego nadpobudliwca

dreptak

Awatar użytkownika

Terapeuta

Posty: 13298


Rejestracja:
20-02-2005 21:41

Lokalizacja: Warszawa

Post 03-10-2011 14:33

Dyskusję o kosztach energii wydzieliłem z wątku

kinga.9

Dama/Kawaler Srebrnego Orderu ADHD

Posty: 50


Rejestracja:
21-10-2009 08:01

Lokalizacja: mazowsze

Dzieci: Młody 11lat ZA i ADHD; Średni 13 lat ADHD, Dama 14 lat ADHD

Ja: ADHD

Post 01-06-2012 19:42

Ja od niedawna piekę chleb ze względu na konieczność wykluczenia z diety gluten. Czy ten zakwas jest bez glutenu?

matken

Awatar użytkownika

Wiedźma dyplomowana

Posty: 6996


Rejestracja:
22-11-2005 09:50

Lokalizacja: Zabrze

Dzieci: Krzysztof ZA (21,5), Jędrzej nie do końca NT (20), Kacper klon najst. (5 i 3/4)

Ja: tego nie wiadomo

Post 01-06-2012 20:13

Żabka ma i taki bezglutenowy. Kukurydziany :OK:
Stowarzyszenie Akceptacja Gliwice
Klub Rodziców Autyzm HELP Fundacji JiM

Żabka

Awatar użytkownika

a dla Justynki Biedronka

Posty: 40


Rejestracja:
08-06-2008 08:55

Post 03-06-2012 18:33

Tak, bez glutenu też mam i to wciąż aktywny. Też muszę piec chleb bezglutenowy w domu.
Pozdrowienia od mamy słodkiego nadpobudliwca

Wróć do Dział handlowy



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.