Strona 14 z 14

"Zaznaczanie" ostatniej wizyty

Post: 27-06-2010 19:53
autor: pajak
Wyszukiwarka postów jest trochę "niedopracowana" w szczególności gdy chcemy wyszukać ostatnie posty do czytania.. Opcja wyszukiwania postów z ostatniego dnia czy ostatniego tygodnia nie są "idealnie dopasowane".
Czy dałoby się dorobić funkcjonalność wyszukiwania nieczytanych postów (w przeglądarce zaawansowanej i/lub skrót na pasku)? Albo chociaż wyszukanie wszystkich nieczytanych postów od ostatniego "kliknięcia" odpowiedniego odnośnika?

Post: 27-06-2010 20:00
autor: Dosia
pajak pisze:wyszukanie wszystkich nieczytanych postów od ostatniego "kliknięcia" odpowiedniego odnośnika?
Nie wiem, czy Cię dobrze rozumiem, ale może pomogę.

Można obejrzeć wątek, począwszy od pierwszego nieczytanego postu:

Musisz być zalogowany. Ze strony głównej klikasz na "Nowe posty", pojawia się lista ostatnich postów na forum - pokazane są posty od Twojej ostatniej wizyty na forum. Jeśli na tej liście wybierzesz sobie wątek i klikniesz na jego temat, to automatycznie przejdziesz do postu z tego wątku, który następuje po ostatnio przez Ciebie przeczytanym.

Post: 27-06-2010 20:17
autor: pajak
Z funkcjonalności czytania od pierwszego nieczytanego korzystam "prawie" codziennie :) Więc jest mi doskonale znana. Niestety to "prawie" często jest np. dwa razy w tygodniu (bo w robocie za bardzo nie można, w domu żona gonią)
Żeby przeczytać co było od ostatniej wizyty (np. w czwartek rano) wymaga albo wyszukiwanie postów z tygodnia i zignorowanie postów przed czwartkiem rano (bo i tak już przeczytane). Sporo klikania i niepotrzebne obciążanie pamięci (wiem, organ nieużywany.. ale pewnie większości i tak się to nie tyczy)
EDIT..
Wyszukiwanie z ostatniego tygodnia (właśnie sprawdziłem), tak trochę zwraca "brak wyników". Zostaje przeszukiwanie kolejnych działów i wyszukiwanie ostatnich postów. Horror :(

Post: 27-06-2010 21:11
autor: Żona Dreptaka
pajak pisze:Zostaje przeszukiwanie kolejnych działów i wyszukiwanie ostatnich postów. Horror :(
Nie bardzo rozumiem.
Dlaczego takie przeszukiwanie i wyszukiwanie to horror?
Czy pomarańczowe "ptaszki" nie wskazują jednoznacznie postów/wątków/działów, których jeszcze nie widziałeś?

Post: 27-06-2010 23:37
autor: BasikM
pajak pisze: Zostaje przeszukiwanie kolejnych działów i wyszukiwanie ostatnich postów. Horror :(

Na stronie głównej szukasz pomarańczowych ptaszków wchodzisz do nieprzeczytanego wątku, a następnie klikasz "pokaż pierwszy nieprzeczytany post".
Znajduje się ten odnośnik na górze strony obok numeracji stron. Przenosi Cię bezpośrednio do pierwszego nieprzeczytanego postu.
Opcja "nowe posty" pokazuje tylko posty z ostatniego dnia.

Post: 28-06-2010 20:49
autor: dreptak
BasikM pisze:Opcja "nowe posty" pokazuje tylko posty z ostatniego dnia.
Poprawka - pokazuje z ostatniej doby.

Post: 22-09-2010 09:27
autor: Aneta
Drrr dzwonie do Dreptaka :hmmm: o ktoś odebrał- żart.

Drogi Administratorze, nie wiem co się dzieje, ale denerwuje mnie jedna rzecz, pod logo tym ADHD zespół Aspergera jest szaro, potem dopiero zaczyna się forum. Można to jakoś naprawić?

Post: 22-09-2010 11:22
autor: dreptak
Jaka masz przeglądarkę?
U mnie jest OK.

Masz problem, że admin nie odbiera?
Może wcześniej dzwoniłaś z takimi sprawami, że admin nie ma ochoty odbierać?

Post: 22-09-2010 12:01
autor: Aneta
Fajerfoksa .

Dreptak pisze:Może wcześniej dzwoniłaś z takimi sprawami, że admin nie ma ochoty odbierać?


No pewnie tak, no ale może zaczniesz odbierać, jakieś komunikaty forumowe. :roll:

Post: 22-09-2010 12:46
autor: Maja
U mnie też jest Firefox (Kari nazwę i wersję sprawdzisz Pomoc/O programie Mozilla Firefox... ).
Chyba chodziło o to co w załączniku. To szare tło nie jest na każdej stronie forum. Teraz w oknie pisania odpowiedzi jest normalnie i szarego tła nie ma.

Post: 22-09-2010 12:51
autor: Maja
Już na wszystkich stronach wyświetla dobrze. Tzn u mnie wyświetla prawidłowo. :)

Post: 22-09-2010 13:15
autor: dreptak
Sprawdzałem, w Firefox v 3.6 jest OK, IE v 8.0 jest OK.
Jeżeli ktoś ma IE v 6.0, to ma problem. Niedługo wycofam obsługę tej przeglądarki i ekran może się rozsypać.

Post: 22-09-2010 13:54
autor: Żona Dreptaka
Pod IE v 7 też jest szary pasek.

Post: 22-09-2010 13:57
autor: dreptak
No to popróbujemy coś z tym zrobić.

Post: 23-09-2010 13:14
autor: Aneta
Dreptak pisze:Niedługo wycofam obsługę tej przeglądarki i ekran może się rozsypać.


:opada: :opada: Nie, tylko nie to!! To co mamy zrobić i czemu wycofasz obsługę tej przeglądarki? :obrazony: :moher:

Post: 23-09-2010 13:34
autor: dreptak
Ponieważ IE v 6 czyli wersja szósta jest wersją muzealną. Ma już 9 lat. W informatyce to jest epoka.

Dostosowanie do wymogów tej przeglądarki jest coraz trudniejsze.
Od pięciu lat jest już wersja 7, a od 2 wersja 8.
Jak ktoś nie umie przejść na wyższą wersję przez pięć lat, to nie moja wina.
Możesz jeszcze skorzystać z Firefox.

Post: 24-09-2010 09:16
autor: Aneta
Dreptaku przecież wiesz, że nie umiem posługiwać się przeglądarkami.

Post: 24-09-2010 09:26
autor: dreptak
To nie jest moja wina, że nie umiesz się posługiwać przeglądarkami.
Duża część administratorów w ciągu ostatniego roku wyrzuciła elementy zgodności z wersją 6.
Uznałem więc i ja, że mogę sobie ułatwić życie.

Post: 24-09-2010 09:57
autor: Ida
Kari pisze:Dreptaku przecież wiesz, że nie umiem posługiwać się przeglądarkami.

Przeglądarki są do siebie BARDZO podobne z wyglądu. Obsługa przeglądarki to nie jest pilotowanie jumbo jeta żeby nie można było sie tego nauczyć w chwilkę tym bardziej, że mają opisane klawisze i po najechaniu na przycisk jest "podpowiedź" do czego on służy.

Kari....myślę, że robisz problem z niczego. Ot tak chciałaś sobie pogadać po prostu :roll:

Post: 24-09-2010 10:00
autor: dreptak
Ida pisze:Kari....myślę, że robisz problem z niczego. Ot tak chciałaś sobie pogadać po prostu :roll:
I dlatego koniec tematu.

Post: 04-10-2010 09:50
autor: Żona Dreptaka
Zainstalowało mi IE v8.
Teraz wygląda tak:

Post: 04-10-2010 11:36
autor: dreptak
być może czas na zmianę layoutu.

Post: 07-10-2010 07:52
autor: Tomaszek
Dreptaku,

Chciałem złożyć życzenia Shantaram i miałem przygodę. Na podglądzie "na pohybel" zamieniło się na "na zdrowie".
Cud, że to zauważyłem bo jak sam przyznasz, trochę to zmienia sens życzeń. :D

Edit: cholera nie mogę napisać jaki wyraz się zmienia bo... się zmienia. Na zrzucie z ekranu zobaczysz.

Post: 07-10-2010 09:04
autor: dreptak
ups, zaraz sprawdzę - to jakaś sprawka cenzora :)

[EDIT]
Rzeczywiście - sprawka cenzora. Już jest OK.
Nie mam pojęcia skąd wziął się taki wpis zmieniający słowo pohybel.

Post: 07-10-2010 09:07
autor: basiacyferki
O raju! Sprawdziłam, rzeczywiście
Buhahahaha! Rozśmieszyło mnie do łez :) :lol:

Post: 07-10-2010 09:12
autor: dreptak
Cenzor - to taki mechanizm, który poprawia wybrane słowa, jeżeli je znajdzie w tekście.
Dotyczy to kilku co częstszych błędów, które doprowadzały mnie do szału.
Na liście jest również nazwa pewnego specyfiku i nazwy jego producenta. Przez pewien czas miewaliśmy wizyty agresywnych akwizytorów tego g... i byli trochę zdziwieni jak zamiast nazwy ich fspaniałego specyfiku pojawiały się różne obraźliwe napisy.


ps. Halinko - fspaniałe napisałem celowo z błędem, nie musisz poprawiać :rotfl:

Post: 09-05-2011 16:43
autor: Anna
<meta name="keywords" content="ADHD Forum, ADHD Poland, ADHD Polska, Kampania Spoleczna, Kampania Spoleczna ADHD, Fundusz ADHD, ADHD dzieci, ADHD dorosli, nadpobudliwosc, nadpobudliwość, terapia ADHD, leczenie ADHD, zaburzenia koncetracji, Attention Deficit Hiperactivity Disorder, stowarzyszenia"/>
<meta name="keywords" content="adhd, niepełnosprawość, integracja, pomoc, niepelnosprawni, leczenie, niepełnosprawna, centrum informacyjne, centrum informacji, przedsiębiorczość, grupa wsparcia, grupy wsparcia, Konferencje i szkolenia "/>

W słowach kluczowych nie ma ani jednego dot. Zespołu Aspergera, może warto by było coś dopisać?

Post: 09-05-2011 16:55
autor: dreptak
pewnie, że warto.
Zwłaszcza, że byłem święcie przekonany, że dopisałem.

I rzeczywiście dopisałem, ale tylko na portalu.

Post: 05-07-2011 10:43
autor: Anna
Nie mogę wysłać PW do Beaty, pojawia mi się komunikat "Wybrani użytkownicy nie istnieją."

Post: 05-07-2011 11:36
autor: dreptak
Beata zmieniła nick :)

Post: 05-07-2011 11:46
autor: anka-niko
U mnie działa bez zarzutu :)

Post: 05-07-2011 11:51
autor: Beata
Anna pisze:Nie mogę wysłać PW do Beaty, pojawia mi się komunikat "Wybrani użytkownicy nie istnieją."

Zapewniam, że istnieję. :)

Post: 05-07-2011 11:56
autor: Anna
Jak ja chcę wysłać do Ciebie PW z twojego nowego profilu "Beata" to dostaję komunikat z forum, że nie istniejesz.
Wiele razy próbowałam :(

Post: 05-07-2011 12:04
autor: Anna
Wysłałam odpowiedz na Twoją PW i poszło.

Ale jak spróbowałam przesłać do Ciebie wiadomość bezpośrednio z profilu, to nadal nie przechodzi i pojawia się ten sam komunikat "Wybrani użytkownicy nie istnieją."