Sabino,
może to ADHD z cechami ZA... nie wiem od czego zaczeliście diagnozę, ja pierwsze kroki skierowałam do psychiatry i to jego opinia przyczyniła się do "wchodzenia" w temat - czyli dalszych wizyt, w tym w poradni dla osób z autyzmem...
Moje spostrzeżenia z ostatnich tygodni odnośnie mojego dziecka:
Wg mnie i mojego męża Karol jest osobliwym dzieckiem, ale dobrze się z nim rozumiemy. Osobliwość polega na specyficzych zainteresowaniach i ruchach sterotypowych. Poza tym ciągle pracujemy nad jego samodzielnością - bo tej bardzo mu brakuje, choć ostatnio myślę sobie - że to manipulacja
Obserwacje osób trzecich to zupełne przeciwieństwo naszych obserwacji: obserwacje zostały poczynione przez nauczycielkę w przedszkolu, "lokalną" psycholog i logopedę, do której chodzimy od pół roku. Dodam, ze to osoby bardzo nam życzliwe. Czytamy opinię i... to jakby nie o naszym dziecku...brak kontaktu (w tym z rówieśnikami), stereoptypie, niezrozumiały język i powracanie do interesujących go tematów, słaba motoryka, ...itp. I wiesz co, ja im wierzę... Dlatego szukam ciągle to nowych rozwiązań

. Teraz to już patrzę bardziej pozytywnie w przyszłość, niż rok temu... ludzie z tego forum otworzyli mi oczy
Diagnoza nie jest tak istotna, ważne jest to co można dla dziecka zrobić. Ja bez diagnozy udałam się do PPP i od razu wciagnęliśmy się na zajęcia wg Sherborne. Wydaje mi się, że też możesz się rozejrzeć, czy w okolicy nie znajdują się organizacje pomagające dzieciom z problemami, które dotyczą także Twojego synka.
pozdrawiam Cię serdecznie
Mój czteroletni synek ma ZA.